Een goede pizza valt of staat met de bodem. Het is erg belangrijk dat je pizzabodem luchtig en een beetje knapperig is.
De pizza-oven van Ooni is binnen 15 minuten op temperatuur. En dat is precies lang genoeg om dit snelle pizzadeeg te maken. Hier lees je mijn favoriete recept om zelf de allerlekkerste pizza te bakken.
Ingrediënten om zelf pizzadeeg te maken (4p)
– 350 gram bloem
– 1 theelepel zout
– 170 ml warm water
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 eidooier
– 1 eetlepel suiker
– 7 gram gedroogd gist
Zo maak je zelf een lekkere, knapperige pizza-bodem in de pizza-oven
Vermeng alle droge ingredienten (bloem, zout, suiker en gist). Voeg de eierdooier en de olijfolie toe. Giet het water er langzaam bij, terwijl je met de mixer met deeghaken het deeg kneed. Het water toevoegen is een beetje op gevoel. Is het te droog, voeg wat water bij. Is het juist te sticky, voeg dan wat bloem bij. Mix het deeg minstens 10 minuten totdat het zacht en veerkrachtig is. Ik rol het even in folie en dan begin ik aan de saus/topping. Als je wat meer tijd hebt, kun je het een uur laten rijzen op een warme plaats. Maar dat doe ik dus niet altijd en de pizzabodem is dan nog steeds knapperig.
Italiaanse pizzasaus (voor 4 pizza’s)
– 1 flinke ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetlepel olijfolie
– 2 blikjes tomatenpuree
– 1 eetlepel italiaanse kruiden
– 2 blikjes gepelde tomaten(800g)
– 2 theelepels suiker
– zout en versgemalen peper
Snijd de ui en knoflook in hele kleine stukjes. Verhit de olie in de pan en fruit de ui en knoflook circa 3 min. glazig.
Voeg al roerende de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten mee. Door de tomatenpuree goed te verhitten in de olijfolie wordt de puree wat minder zuur.
Roer de kruiden door het groentemengsel. Voeg de tomaten met het vocht toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Roer regelmatig. Voeg de suiker toe.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Recept pizza voor de pizza-oven
Een welbekende Italiaanse pizza is de pizza Margherita. Naast de bovenstaande tomatensaus beleg je je pizza dan nog met mozarella en basilicum.
Zelf ben ik gek op pizza bolognese. Dan voeg ik rundergehakt en spekjes toe aan bovenstaande tomatensaus en strooi ik er ook wat parmezaanse kaas overheen.
Veelgebruikte ingredienten bij Italiaanse pizza’s zijn: tomatensaus, mozzarella, basilicum, oregano, parmezaanse kaas, artisjok, olijven, ham en champignons. Maar ook paprika, courgette, kappertjes, salami, ansjovis en olijven. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er je pizza mee beleggen.
Deel het pizzadeeg op in 4 bollen en rol het uit tot een pizzabodem van 2-3 mm dun. Smeer een laagje tomatensaus uit over je pizza-bodem, laat de randjes vrij. En dan… beleggen maar!
Tip: Laat de warme saus niet te lang op je pizza liggen, voodat die de oven in gaat. Dan wordt het deeg vochtig en slap en blijft het gemakkelijk plakken aan je pizza-schep. En dat wil je hoe dan ook voorkomen!
Kies jouw favoriete ingredienten en stel je eigen topping samen! En hup, de pizza kun zo je Ooni oven! De temperatuur van de oven en de hete pizzasteen zorgen ervoor dat jouw pizzabodem luchtig en knapperig is en jouw toppings precies gaar! In dit artikel lees je tips over hoe je de lekkerste pizza bereidt in je pizza-oven.
Ruik je de pizza ook al? Buon appetito!
