Zelfgemaakte pizza uit de houtoven, daar mag je voor wakker maken. Ik ben er zo dol op!
Jij ook? Lees dan snel verder.

 

Zelfgemaakte pizza uit een houtgestookte pizza-oven

Wij hebben al sinds enige tijd een houtoven om pizza in te bakken. En daar zijn we zo blij mee! Want de aller-allerlekkerste pizza met de authentieke smaak en een krokante, luchtige bodem bak je toch in een houtoven.

Als je zelf een verse pizza maakt op basis van een goed recept voor het deeg en de tomatensaus, dan heb je vast en zeker ook een smakelijke pizza. Maar een standaardoven in je keuken bereikt nooit de hoge temperatuur die je nodig hebt voor het bereiden van een ‘echte’ Italiaanse pizza.

 

“Een standaardoven in je keuken bereikt nooit de hoge temperatuur
die je nodig hebt voor het bereiden van een ‘echte’ Italiaanse pizza”

 

Een nadeel van een traditionele houtgestookte pizza-oven  is dat het best lang duurt voordat de oven op de juiste temperatuur is. Gemiddeld 60 minuten.  Na een werkdag is dat niet altijd waar je zin in of tijd voor hebt.
Zodra de kinderen (of ik zelf) honger hebben, dan moet het niet te lang duren voordat het eten op tafel staat. Daarom gingen we op zoek naar een pizza-oven die zowel houtgestookt, als snel op temperatuur is.
We kwamen al heel snel bij de pizza-oven Ooni Karu uit.

 

De pizza ovens van Ooni

Houtgestookt, supersnel op temperatuur, draagbaar. Bereidt binnen 60 seconden je pizza*. En ook nog eens heel erg betaalbaar! We hoefden niet lang na te denken over deze aanschaf.
(*Je kunt er ook andere maaltijden mee bereiden, zoals een ovenschotel. Maar dat hebben we nog niet geprobeerd. Groentes en ovenschotels bereid ik voor het lekkerste resultaat in de stoomoven in de keuken).

Pizza bakken in een houtoven is erg gemakkelijk, maar het maken van de perfecte pizza vergt toch enige oefening. En die heb ik wel opgedaan na twee jaar ervaring met de Ooni Karu.
In deze blog zal ik je mijn persoonlijke tips geven om de lekkerste pizza (volgens familie de Vaan ;)) te bakken.

Ooni Karu pizza-oven buitenoven houtgestookt
Ooni Karu pizza-oven buitenoven houtgestookt

1. Welk hout gebruik je voor het stoken van een pizza-oven?

Er zijn veel verschillende houtsoorten. Welk hout kun je het beste gebruken voor het stoken van een houtoven om te bakken? Wij gebruiken voor het stoken van de pizza-oven altijd hardhout. Meestal eikenhout. Hardhout vat minder makkelijk vlam dan de zachtere houtsoorten. Het geeft ook minder vlammen, maar omdat het gloeit geeft het wel meer en langer warmte. Het is erg belangrijk dat het hout onbehandeld, schoon en droog is. En het dus ook geen verf of lijmresten bevat.

Eikenhout hebben wij vaak over van het timmerbedrijf , dus voor ons is dat praktisch en duurzaam.
Eikenhout geeft veel en langdurig warmte en brandt mooi egaal.
Berkenhout is ook een goede optie. Berk brandt makkelijk en snel. Dat is handig, maar hierdoor is het een  iets grotere uitdaging om de hoge temperatuur te behouden. Zonder dat je pizza aanbakt natuurlijk!
Essen, esdoorn en kersen zijn ook goede opties. Maar gezien de hogere prijzen van deze houtsoorten gebruiken we dit persoonlijk niet graag als stookhout.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een combinatie van deze houtsoorten te gebruiken. Bijvoorbeeld dat je start met berken om de oven snel op temperatuur te brengen en dat je daarna overstapt op eiken om de oven op temperatuur te houden. Gebruik in ieder geval nooit naaldhout voor het bakken van pizza. Vanwege de smaak, maar ook omdat dennenhout erg vonkt.

2. Op welke temperatuur bak je een pizza in de houtoven?

De houtoven heeft geen knop waarmee je de temperatuur kan reguleren. Dat is de uitdaging en het leuke spelletje. De Ooni Karu heeft geen ingebouwde thermometer. Dus ik meet de temperatuur met  een losse thermometer, die ik gemakkelijk even in de oven leg. Wil je een pizza-oven met een ingebouwde thermometer? Kies dan voor de Ooni Pro.

Iedereen zal zo zijn eigen manier hebben en naar mijn mening is er geen goed of fout. Maar mijn pizza’s bak ik het lekkerst als de oven tussen de 300 en 350 graden Celsius is.
Hierdoor is de pizza echt binnen 60 seconden gaar, is de pizzabodem lekker knapperig en krokant. En heel belangrijk; de pizza heeft geen zwarte randjes. De Napolitaanse pizza wordt op 500 graden Celsius gebakken, maar dat is voor mijn kookkunsten te heet.

 

“Pizza’s bak je het lekkerst als de oven tussen de 300 en 350 graden Celsius is”

.

3. Zelfgemaakte pizza zonder verbrande pizzabodem

Heb je met veel liefde en aandacht je pizza gemaakt, dan is het allerlaatste wat je wilt dat je pizza verbrandt. in het begin had ik weleens zwarte pizzarandjes. Balen! Dan kun je je pizza in de kliko gooien, wat zonde. Dat wilde ik hoe dan ook voorkomen. en ik kwam erachter dat het aanbranden vaak een van deze oorzaken had:

– Een te hete oven (oftewel; te weinig geduld). Ik schoof de pizza de oven in, terwijl die eigenlijk nog te heet was. Het bakken van de pizza gaat anders veel te snel. Als ik wacht tot de oven maximaal 350 graden is, dan gaat het pizza bakken perfect!  En daarnaast draai ik pizza een keer om tijdens het bakken. Het in de oven leggen van de pizza doe ik met een grote pizzaschep. Het draaien doe ik met een schone (!) draai pizzaschep met een kleiner blad.

– Etensresten op de pizzasteen: als er etensresten achterblijven op de pizzasteen dan verbranden deze snel. Als ik daar weer een nieuwe pizza op leg, dan wordt de bodem ook weer snel zwart. Nu schraap ik voorzichtig de etenresten van de pizzasteen af met een spatel.

– Teveel bloem: Er blijft altijd wat bloem of maismeel aan je pizzabodem zitten. Dat zorgt ervoor dat je pizza niet blijft plakken aan de pizzaschep of werkplek. Maar zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk bloem aan vast blijft zitten. Bloem onder je pizzabodem verbrandt snel in de oven.

– De pizza te ver achterin de oven:  De eerste pizza’s, als de oven nog erg heet is, leg ik wat meer voorin de oven. Dan gaat het bakken wat minder hard en kan ik de pizza iets rustiger bakken. Alhoewel; 60 seconden is nog steeds rap genoeg natuurlijk.

Ooni pizza schep coccolare
Ooni pizza schep 

Het allerlekkerste recept voor een zelfgemaakte pizza

Het allerlekkerste recept voor een zelfgemaakte pizza? Die geef ik je met plezier prijs!
In deze blog beschrijf ik stap voor stap hoe je Patty’s Perfect Pizza bereid 🙂