Een pizza uit de elektrische thuisoven, of een pizza uit de pizzaoven? Elke pizza liefhebber zal snel beweren dat een pizza uit de pizza-oven lekkerder is.

In dit artikel bekijk ik de voor- en nadelen van een pizzaoven.

De voordelen van een pizzaoven

 1. Temperatuur van de oven
  Wij hebben de Ooni Karu pizzaoven en deze is houtgestookt. Gas als energiebron is ook mogelijk, maar dat gebruiken wij zelf niet.
  Deze pizza-oven bereikt binnen 15 minuten een temperatuur van 500 graden. Met een hoge temperatuur bereid je een verse pizza in slechts 60 seconden. Je hebt dan een heerlijke, luchtige pizza met een knapperige bodem. Zelf bereid ik verse pizza op 350 graden in de pizza-oven. Een heteluchtoven of stoomoven in je keuken kan deze temperatuur niet bereiken.
 2. Duur van de bereiding
  Een thuisoven voorverwarmen duurt bij ons ongeveer 10 minuten met de snelvoorverwarmer. De pizza bak ik dan nog 8 minuten in de oven. Dus 18 minuten bereidingstijd in totaal.
  Een pizzaoven van Ooni is binnen 15 minuten op temperatuur. Een pizza bakken duurt dan slechts 60 seconden. Dus 16 minuten bereidingstijd in totaal. Zodra de ovens eenmaal op de juiste tempratuur zijn, dan bak je je pizza dus veel sneller in een pizzaoven.
 3. Smaak
  De houtgestookte Ooni Karu op de juiste temperatuur met een pizzasteen geeft je pizza echt de authentieke pizza flavour. Je waant je zo in Italie. Die smaak krijg je nooit, niet eens in de buurt van, met een heteluchtoven in je keuken.
 4. Sfeer
  Het buiten koken, de geur van het hout, de warmte, de pizza schep en de sporen bloem. Het hele gebeuren rondom het aansteken van de pizzaoven, het onderhouden van het vuur, het bakken van de pizza, de warmte van de oven als je de klep open maakt. Alles bij elkaar geeft dat zo’n heerlijke, gezellige sfeer. Voor mij persoonlijk is dat echt een geluksmomentje. Die sfeer ontbreekt toch echt als ik een pizza de keukenoven inschuif.

De nadelen van een pizzaoven

 1. Vuur stoken en onderhouden
  Tja, je moet er wel van houden om een beetje fikkie te stoken. Het vuur aanmaken, stoken, poken en onderhouden. I love it. Maar man en kinderen vinden dat ook erg leuk en interessant om te doen. Dus wij staan ervoor in de rij. Als je hier geen plezier in hebt is een houtgestookte oven wellicht geen ideale keuze voor je.
 2. Buiten koken
  Ook (of juist) in de herfst, winter of een vochtig voorjaar is pizza erg lekker als maaltijd. Weer of geen weer, de houtgestookte pizzaoven moet je buiten gebruiken. Dus ook als het nat of koud is sta je buiten bij je pizza-oven. Gelukkig is je pizza binnen 60 seconden klaar met de Ooni oven. Dus heel lang hoef je niet buiten te staan.
 3. Schoonmaken
  Ik ben een echte knoeikont als ik eten aan het bereiden ben. En ik merk altijd dat ik meer knoei met de pizzaoven. Ik denk dat het komt door de smallere deuropening en de pizza die ik dan in gleuf schuif met een pizzaschep. En dan tussentijds ook nog een keer draai. Tomatensaus lekt bij mij dan ook regelmatig op de pizzasteen. Dit hoeft dus geen nadeel te zijn van de pizza-oven, maar ik knoei dus meer bij het gebruik van de pizza-oven.
 4. Minder steady
  Een pizza in de thuisoven gooi je erin en komt er eigenlijk altijd met dezelfde kwaliteit eruit. De oven pingt wanneer ie op temperatuur is en wanneer de tijd verstreken is. Bij een pizzaoven moet je dit allemaal zelf in de gaten houden. Het bakproces is dus iets bewerkelijker.

 

Voor mij wegen de nadelen zeker niet op tegen de voordelen. De pizzaoven is dan ook de winning piece.
Mijn favoriete recept van zelfgemaakte pizza lees je hier. Wil je weten hoe je de allerlekkerste pizza bakt in een pizza-oven? Lees dan verder in dit artikel.