Een zelfgemaakte pizza met een niet te dikke bodem en een lekker krokant korstje. Verse groenten, een bolognese tomatensaus en parmezaanse kaas.
Ja, daar mag je me echt voor wakker maken. Superlekker en ook nog eens makkelijk te maken. Als we zo een zomerse dag afsluiten in de achtertuin is het hele gezin blij!

Ooni Karu pizza oven op verrijdbare buitenkeuken Coccolare
Ooni Karu pizza oven op verrijdbare buitenkeuken Coccolare

De temperatuur van de Ooni pizza-ovens

Als je eenmaal echt een Napolitaanse pizza gegeten hebt, dan wil je echt niets anders mee. Naast de bereiding van het deeg en de ingredienten is de pizza-oven het allerbelangrijkste voor de Italianen.
Een echte Napolitaanse pizza wordt op 400+ graden celsius gebakken in een houtgestookte pizzaoven. En die temperatuur bereik je niet met een elektrische, huishoudelijke oven.

Ooni Fyra, Ooni Koda, Ooni Karu en Ooni Pro bereiken een temperatuur van 500C graden in 15 minuten of minder. En ook belangrijk: ze kosten een fractie van de prijs van traditionele houtgestookte pizza ovens.
De Ooni pizza-ovens hebben een roestvrijstalen behuizing. Het ontwerp van deze buitenovens, de zeer goede isolatie en een extra dikke pizzasteen zorgen voor een optimale luchtstroom en warmte dat je in 60 seconden een pizza bakt.

Ps. Aangezien ik geen Italiaanse pizzabakker ben bak ik de pizza’s zelf niet op 400+ graden. Persoonlijk vind ik 300 graden fijn en 350 graden de max, zodat de randjes niet verbranden.  Hoe ik ervoor zorg dat mijn pizza’s perfect gaar zijn en niet verbranden lees je hier. 

Buiten overal genieten van de Ooni pizzaoven

Naast het snel kunnen bereiken van een hoge temperatuur vind ik het erg praktisch dat de pizza-ovens draagbaar zijn. Ik vind het gezellig om in de buurt van je gezin of je gasten de pizza te kunnen bereiden. Maar na gebruik wil ik de buitenoven kunnen verplaatsen. Ook hebben we ‘m ook eens meegenomen naar een strandfeestje. Dat gaat heel handig in de bijbehorende draagtas. De Ooni Karu weegt maar 12 kilo, dus deze oven neem je makkelijk mee. Aan het einde van de avond maak ik de pizzaoven schoon en berg ik ‘m op in de garage. Zo heeft de pizza-oven weinig te lijden en gaat het dus jarenlang mee.

 

ooni pizza oven coccolare
Ooni pizza oven 

De Ooni pizza oven: houtgestookt of gas?

Wij vonden het een voorwaarde dat je de pizza-oven (ook) op hout kan stoken. Het hout geeft de pizza een onmiskenbare smaak. Dat kan een gasoven simpelweg nooit aan de pizza geven. En daarbij vinden wij (en de kinderen) het aansteken van een houtgestookte pizza-oven en het onderhouden van het vuur een gezellige bedoeling. De pizza-ovens hebben een rookkanaal, dus als je de oven op een hogere tafel zet heb je zelf geen last van de eventuele rookvorming in het begin. Mag je op je vakantie-adres geen hout stoken, of heb je even geen zin om een vuurtje te maken? De Ooni Karu en de Ooni Pro kunnen ook op gas (of op houtskool!)  gestookt worden. De Ooni Fyra gebruik je met houtpellets. De Oonu Koda is een gasoven.

Ooni pizza-oven kopen?

Ben je op zoek naar een kwalitatieve betaalbare pizza-oven? Dan kan ik je oprecht, na ruim twee jaar ervaring, de pizza ovens van Ooni aanraden. Welke variant je kiest is afhankelijk van je budget en welke brandstof je wilt gebruiken: hout, houtskool, pellets of gas. Wij hebben zelf voor de Ooni Karu gekozen en hebben er al jarenlang plezier van. Dit vind ik de voordelen:

– Houtgestookt (smaak en gezelligheid)
– Snel op temperatuur
– Binnen 60 seconden is je pizza klaar
– Draagbaar en compact: je neemt de oven overal mee naartoe en makkelijk op te bergen
– Makkelijk te reinigen 
– Zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding 

De investering was gering. Maar de kwaliteit, het gebruikersgemak en de duurzaamheid (in levensjaren) is geweldig!

Bekijk hier het totale aanbod van de outdoor pizza ovens van Ooni:

Ooni pro buitenoven pizza-oven
Ooni pro buitenoven pizza-oven
Ooni Karu pizza-oven buitenoven houtgestookt
Ooni Karu pizza-oven buitenoven